学科建设

学术报告:Population transfer by Lyapunov control

报告题目:Population transfer by Lyapunov control

报告人:衣学喜,东北师范大学物理学院教授

报告时间:2018628日(星期四)下午4:00-5:00

报告地点:本部物理科技楼263

报告摘要:

For a two-level system, it is believed that a far-off-resonant driving cannot help coherent population transfer between the states. In this work, we propose a scheme to implement the coherent transfer with far-off-resonant driving. The scheme works well with both constant driving and Gaussian driving. The total time to finish population transfer is also minimized by optimizing the detuning and coupling constants. We find that the scheme is sensitive to spontaneous emission much more than dephasing. It might find potential applications in X-ray quantum optics and population transfer in Rydberg atoms as well.

报告人简介:

衣学喜,男,19684 月出生,汉族,辽宁省东港市人。东北师范大学物理学院/量子科学中心教授, 博士生导师。新加坡国立大学兼职研究员(senior research fellow2005-2014)。全国量子力学研究会理事,量子光学专业委员会委员。 2002年获教育部优秀青年教师资助,2004年入选首批教育部新世纪优秀人才,2007年辽宁省百千万人才工程(百人层次),2008年辽宁省优秀青年教师。2014年吉林省首批长白山学者。发表学术论文100多篇,获吉林省科学技术(自然科学)一等奖1项。研究方向:量子物理与量子信息;量子控制;量子器件;量子开放系统。