学术报告:亚周期脉冲光束的特性及其与原子的相互作用

报告题目:亚周期脉冲光束的特性及其与原子的相互作用

人:林强教授,浙江工业大学光学与光电子中心

报告时间:2016年10月31日 下午3

报告地点:物理科技楼105

报告摘要:With thedevelopment of the technology of generation of ultrashort pulses, thesingle-cycle pulses and sub-cycle pulses are available in the labs. Thetheoretical description of sub-cycle pulses and their linear and nonlinearpropagation characteristics has caught the interest of many researchers. Inthis talk, an accurate description of a sub-cycle pulsed beam is presented. Thefields are exact solutions of Maxwell’s equations and applicable to a focusedpulsed beam with pulse duration down to and below one cycle of the carrier waveand with arbitrary polarization state. If the pulse duration is short enough,the pulse is chirped even in vacuum. This effect, which we refer to as‘‘intrinsic chirp’’ goes beyond the carrier-envelope description. Theinteraction between the sub-cycle pulses and atoms are discussed. It is foundthat the ionization of atom by sub-cycle pulses is non-adiabatic.

报告人简介:林强,1964年出生。理学博士,国家杰出青年基金、德国洪堡基金获得者,浙江省151人才工程第一层次人员。2014年入选国家百千万人才工程并获得有突出贡献中青年专家荣誉称号。曾任浙江大学求是特聘教授、博士生导师,光学研究所所长。理学院院长、二级教授、博士生导师、量子光学科技创新团队负责人、浙江省钱江特聘教授。兼任浙江省政协常委、致公党浙江省副主委。1994年晋升为教授,1999年获浙江大学博士生导师资格。至今已直接指导博士生18名,所培养的博士士获得2007年度全国百篇优秀博士学位论文。曾获得国家技术发明三等奖、全国高等学校科技进步奖二等奖、国务院特殊津贴等奖励。主持国家高技术(863)、国家重大科学研究计划(973)、国家自然科学基金等课题10余项,已发表SCI论文200余篇。出版《现代光学基础与前沿》等四本专著。论著被引用1000余次。曾多次赴德国、奥地利、意大利、美国、日本等国进行合作研究和学术交流。